Resultaat

Wat hebben de buren in hun tuin staan ? En doet dat het goed ? 

Hieronder vind je planten die buren in hun tuin hebben staan en die het naar hun zeggen goed doen. 

Helemaal onderaan vind je andere droge-tuin-tips die we binnengekregen hebben

Krijg je zelf ook inspiratie om planten in te geven die het bij jou goed doen ? Mail ze ons door via ‘Geef je tips

Lavandula Angustifolia of Echte lavendel

Een kleine struik, groeit redelijk compact en breder dan hoog, is vrij laagblijvend, is langlevend en bloeit van mei tot juli met mooie geurende purperblauwe bloemen. Houdt van een zonnige standplaats in neutrale tot kalkrijke grond. Snoeien is ieder voorjaar nodig om verhouting van de plant tegen te gaan. Krista geeft een keer per maand water. Kurt heeft de variant ‘munstead’ staan, die kleiner is en feller purpere bloemen heeft. 

Te vinden bij Krista, Kasteellei 143 en Kurt, Kasteellei 82

Miscanthus Sinensis of Prachtriet

Prachtriet is een bossige, opgaande plant met zeer smalle bladeren met een witte middenstreep, die in de herfst strokleurig worden. Hij bloeit van augustus tot oktober met koperkleurige, witte of rose bloempluimen, die later op het seizoen als het zaad rijpt zilverwit worden. Staat graag in volle zon. Goed winterhard en eens gevestigd ook droogtetolerant. 

Ik heb twee soorten, de kleine silberspinne met wittere pluimen en de flamingo die iets rozere pluimen zou moeten krijgen. Vorig jaar niet veel van gemerkt, maar ik had ze ook iets te laat aangeplant, dus ik ben benieuwd dit seizoen.

In de winter kan je ze gewoon laten staan en geven ze nog een sierlijke look.

Te vinden bij Kurt, Kasteellei 82

Amelanchier arborea of Krentenboompje

Deze struik heeft een vaasvormige kroon die tot 4 m breed wordt en 1,5 tot 2,5 m hoog, staat liefst in de zon of halfschaduw.
Krentenboompje heeft een oppervlakkige beworteling en stelt geen eisen aan de bodem. Dit boompje lokt veel vogels.
De eetbare bessen kunnen verwerkt worden in een confituur, wijn of likeur of je kan de bessen laten drogen en gebruiken als krenten. 
Het blad en de bast van de boom kunnen in september verzameld en gedroogd worden. Dit kan je gebruiken als een kruidenthee.
De bloemetjes zijn mooi in een salade of bij een nagerecht.

Te vinden bij Helga, Stokerijstraat 82

Quercus Ilex of Steeneik

Omwille van de zandgrond en de droogte kozen we bewust voor o.a. deze boom

Meerstammige boom, wordt 3 tot 6 meter hoog, is wintergroen, heeft een voorkeur voor droge grond, liefst kalkrijk. Staat graag in de zon of halfschaduw.
De steeneik geeft in het najaar eikeltjes.

Te vinden bij Helga, Stokerijstraat 82

Perovskia Atriplicifolia of Russische Salie

Een kleine struik die een grote bos grijs-witte stengels vormt, met een citroenachtige geur en rijkelijk bloeit in dunne aren vol met lavendelblauwe bloemen. In het voorjaar terugknippen tot boven het houtachtig gedeelte.
Verlangt een droge, normaal tot kalkrijke grond. Ik heb hem meer moeten sproeien dan de Lavendel, en hij vertakt ook iets minder dan gehoopt.

Te vinden bij Krista, Kasteellei 143

Cortaderia Selloana of Pampasgras

Het houdt van volle zon en lijkt het wel goed te doen voorlopig. Een beetje tegen beter weten in, want heeft normaal gezien een rijkere bodem nodig. Wellicht moet ik ze wat extra voeding bijgeven. Nog even afwachten hoe ze het de komende jaren doen.
Blijft ook mooi groen in de winter (zolang het niet sneeuwt) en geeft zo toch nog wat kleur aan de tuin.
Ook deze kunnen tamelijk goed tegen de droogte.

Te vinden bij Kurt, Kasteellei 82

Gaura Lindheimeri of Prachtkaars

Een meerjarige plant, bovengronds verdort hij in de winter, vanaf april begint hij terug te groeien en vanaf juni staat hij tot oktober in bloei. De bloemekes zijn wit met wat roze accenten. Ik heb hem de voorbije jaren geen enkele keer water gegeven, en hij blijft het goed doen. Minder blaadjes en bloemekes in de allerdroogste periode, maar hij blijft leven.
Hij wordt zowat een meter hoog, en hij staat op een zeer zonnige plek. Bijtjes komen er ook graag rondvliegen.

Te vinden bij Dirk, Kasteellei 87

Calaminta nepeta nepeta, bergsteentijm

Meerjarige plant, verdort in de winter. In de lente komt hij terug te voorschijn, en bloeit de hele zomer door met kleine witte bloemekes. Er komen ongelooflijk veel bijen op af. hij geurt licht naar munt. Hij wordt zowat 30cm hoog, hij is nogal breekbaar. Ik geef ze nooit water, en ze blijven mooi groeien en bloeien. 

Te vinden bij Dirk, Kasteellei 87

Osmanthus Burkwoodii of Schijnhulst

Een mooie wintergroene bloem- en bladstruik, wordt 1 tot 2 meter hoog, heeft een warme en beschutte groeiplaats nodig in de zon of halfschaduw. Hij doet het goed in vrijwel elke, niet te natte, bodem en is ook geschikt voor de rotstuin. De bloei in april – mei is wit, klein en sterk geurend.

Te vinden bij Helga, Stokerijstraat 82

Buddleja Davidii of Vlinderstruik

De vlinderstruik kan 0,5 tot 4 meter hoog worden, staat graag droog en in de zon.

De bloei is wit, roze of paars en bestaat uit geurende bloempluimen die massa’s vlinders aantrekken.

Te vinden bij Helga, Stokerijstraat 82

Juglas regia "Broadview" of Walnoot

Dit is een walnotenboom.  Ik heb hem speciaal gekozen omdat hij kleiner (7 à 8m) blijft dan de andere notenbomen.  De boom heeft in de herfst heel veel noten.  Hat jammere is dat hij erg laat blad krijgt en ook als één van de eerste zijn blad verliest.  Hij staat momenteel nog niet vol in blad.  Het mooie volgroene blad verkleurt in de herfst naar lichtgroen-geelachtig.  Hij doet het erg goed.  Dit niet tegenstaande ik de boom nooit mest of water geef.

Te vinden bij Ann, Kasteellei 138

Ilex Meserveae Blue Prince en Blue Princess of Blauwe Hulst

Dit zijn wolken of bossen  Blauwe huls.  Ze hebben nu in de lente een wit-groen fijn bloempje maar zijn vooral in de wintermaanden zeer decoratief met dieprode bessen (bollekes), toch wanneer je prinsen en prinsessen door elkaar zet!  Het blad (behoudt zijn blad tijdens winter) is donkergroen en ik snoei ze 1x per jaar (zomer)
Ze zijn zeker goed gegroeid maar toch vind ik ze elders “dichter begroeid” dan hier.  Ik vrees dat het aan de arme bodem ligt.
Bij ons krijgen ze geen extra water en ik mest ze 1x per jaar.

Te vinden bij Ann, Kasteellei 138

Fagus Sylvatica of beukenhaag

Lichtgroen blad en verkleurt naar cognac kleur in de herfst (behoudt zijn verdorde blad tijdens de winter)
De eerste 2 jaren na aanplant heb ik ze redelijk veel water gegeven (maar dat moet met elke plant), nadien nooit meer.  Ze doen het erg goed hier. Ik mest ze 1x per jaar.  Ik moet ze wel 2x per zomer snoeien en tijdens de voorjaarstormen ligt de tuin terug vol blad; dat is een nadeel.
Te vinden bij Ann, Kasteellei 138
 

Aardappels

Dit is een fantasietje maar ik zet ze elk jaar voor de mooie planten en nadien lekkere aardappeltjes 😉
Patatjes doen het erg goed in onze droge grond, het is een mooie plant wanneer hij in rijtjes en in bedden staat.  En het resultaat kan je lekker opbakken!  Wanneer je begint te oogsten in juni, gaat het mooie er wel af maar dan zet ik gewoonlijk pompoenen of courgetten (al doen die het minder goed.

Te vinden bij Ann, Kasteellei 138

Vibirnum of Gelderse Roos

Ook een plant van hier. Ik heb 3 soorten in de tuin die het allemaal even goed doen. De soort op de foto is de Viburnum Opulum, maar de sneeuwbal variante doet het even goed. Bloeit in juni met grote schermen witte bloemen die fel afgeven op het donkergroene blad.

Kan tot 4 meter groeien, maar kan ook gemakkelijk in struikvorm gesnoeid worden. Heeft alleen in het eerste voorjaar een gietertje nodig om hem op gang te krijgen, daarna nooit meer.

Te vinden bij Pieter, Kasteellei 141
 

Acer palmatum of Japanse Esdoorn

Een telg van de esdoornfamilie die beroemd is om haar leuke herfstkleurtjes, heeft ook een zusje met donkere blaadjes. De blaadjes zijn diep ingenerfd om verdamping te vermijden, vandaar dat deze goed tegen de droogte en de zon kan. Staat bij ons in de volle zon en is ondertussen volgroeid tot een struik van 3 meter hoog. Let wel, in 1000 varianten te verkrijgen, waarvan de meesten heel sterk zijn en bestand tegen droogte, maar iets minder bestand tegen wind. Dus een acer planten op de middenstip van het voetbalveld achter ons, zou niet zo’n goed idee zijn…

Te vinden bij Pieter, Kasteellei 141

Liquidambar (styraciflua) of amberboom

Amberbomen kunnen zeer hoog worden dus wij hebben ze laten toppen.  ook deze bomen doen het bijzonder goed zonder water en zonder mest.  De meeste bomen doen het trouwens goed in een droge grond!
In de zomer zijn ze mooi volgroen en ze verkleuren tijdens de herfst naar een prachtige warmgele-oranje-rode kleur.  Ze staan in volle zon en krijgen nooit extra water.
 
Te vinden bij Ann, Kasteellei 138

Magnolia x Soulangeana

Magnolia in struikvorm. Bladverliezend en heeft een lichtgroen blad dat lichtbruin verkleurt in de herfst.  Heeft een kelkvormige bloem. 
Krijgt nooit water, is niet erg groot maar heeft wel elke voorjaar mooie bloemen.

Te vinden bij Ann, Kasteellei 138

Rosa Rugosa of Rimpelroos

U kent ze wel hoor, de Rosa Rugosa, want u bent er al honderden keren voorbijgereden. Ze worden namelijk aangeplant op de middenbermen van autosnelwegen om kijkfiles te vermijden. Schrale grond, stof, zand, wind. Het doet ze niks, het zijn kei harde en sterke zomerbloeiers die heel de zomer lang, van juni tot oktober bloemen hebben in wit, roze en donkerroze. Van nature staan ze zelfs in de duinen, je moet niet vragen hoe goed ze tegen de droogte kunnen. De eenvoudige bloemen gonzen van de insekten. Hommels, bijen, vlinders, wantsen, lieveheersbeestjes… alles zit erop. En ondertussen de zalige geur van de echte oude roos als je ’s avonds voorbijwandelt.
 
Te vinden bij Pieter, Kasteellei 141

Rosa ‘Roserai de L’Hay’ (rugosa)

Alle voordelen van de Rugosa, met 1 verschil. De karmijnrode of paarse bloem heeft prijzen gewonnen omwille van de allerbeste rozengeur ooit geproduceerd. Tal van prijzen kaapte deze schone weg.

Kan wel 3 meter worden, maar wederom, laat zich vlotjes snoeien als je de plant liever wat kleiner houdt.

Te vinden bij Pieter, Kasteellei 141

Ilex aquifolium of Gewone Hulst

Heeft een donkergroen blad en is wintergroen.  Tijdens het voorjaar heeft het een fijn wit bloempje. Heeft een oranje-rood besje.
De planten die hier al enkele jaren staan, krijgen nooit extra drinken.
Ze overleven met gemak maar net zoals bij de Blauwe hulst worden ze niet heel dik of vol door de arme grond.

Te vinden bij Ann, Kasteellei 138

Syringa Vulgaris of Seringen

2 planten die ik niet echt ken : Ik heb ze ooit gewonnen op een quiz en op goed geluk in de tuin geplant.
Heb ze nooit extra water of mest gegeven en ze doen het erg goed.
Ik snoei ze mee in het verlengde van de beukenhaag.
De ene plant heeft een licht roze bloemetje en de andere een donker roze bloemetje.  De geur hiervan is adembenemend! Ze “parfumeren” het ganse terras. (mei)
Ze verliezen wel hun blad in de wintermaanden.

Te vinden bij Ann, Kasteellei 138

Andere tips van de buren

tip 1. Een regenwaterput is niet zo duur in aankoop en geeft enorm veel voldoening als je zorgeloos kan sproeien in de zomer.
Ik gebruik de put enkel voor de tuin en in combinatie met een buitenkraan aangesloten op een hydrofoorpomp. Ik sluit de tuinslang aan en draai de kraan open en de pomp doet de rest. Super handig. Als je je tuin heraanlegt, voorzie een  goeie grote waterput.  (Kurt, Kasteellei 82)

tip2. Mulchen : Dit houdt het vocht in de grond vast (en ook het onkruid tegen).

tip 3. Alternatieven voor gras : bodembedekkers zoals loopkamille (chamaemelum nobile), tijm, stekelnootje (cotula geeft bij het belopen een heerlijke geur af). Deze beplanting trekt tevens vlinders en bijen aan. Ook groot voordeel: je moet het niet maaien.  (Krista, Kasteellei 143)

tip 4. Ook verschillende kruidenplanten verdragen goed de droogte, bijvoorbeeld Rozemarijn, Tijm, lavendel en kamille. De bloemetjes trekken ook allerlei nuttige insecten aan.

tip 5. wij gebruiken lavameel om te voeden en bentonietkorrels (klei) om de grond beter vochtig te houden. Dit is echter vrij duur.  https://www.sterkebollen.nl/kleimineralen-bentoniet.html  (Sonja, Kasteellei 93)

tip 6. Ik heb bij de Bodemkundige dienst van België 2 bodemonderzoeken (gewoon 70€ en zware metalen 70€) laten uitvoeren. Op zich was alles eigenlijk prima in orde (geen zware metalen, voldoende organisch materiaal,…) maar er was 1 uitschieter.   De zuurgraad ligt heel laag. De grond is dus heel base of alkali. Het probleem met dit soort grond is dat de voedingsstoffen niet kunnen opgenomen worden door de planten. Het belangrijkste dat je met dit soort grond is dat je terug de grond verzuurt. Kalk strooien maakt het alleen maar erger, want dit maakt de grond nog minder zuur.   Grond verzuren doe je door jaarlijks wat compost te verdelen over de grond, maar de kunstmest ammonium sulfaat zorgt voor een heel snelle verzuring. En het resultaat is opmerkelijk. Het gras groeit harder, is donkerder van kleur, het mos is weg en de planten hebben meer en gezondere bladeren. (Pieter, Kasteellei 141)